Szőke Pincészet

Folyamatos fejlődés

Az elmúlt években a Halasi borral igyekeztünk minél nagyobb teret nyerni Magyarországon és külföldön. Számos nagyobb volumenű beruházást hajtottunk végre, piacaink folyamatosan bővülnek.

borokAz indulást követő évben a vevőkörre jellemző volt a sok kis vevő jelenléte, akik rendszeresen, heti gyakorisággal vásároltak a cég telephelyén. Beruházásainkat az aktuális pályázatok megnyerésével, hitellel és saját erővel sikerült megvalósítani. Ennek következményeként egy olyan borászati üzemet hoztunk létre, melynek borai a szakmailag is elismert Régiós borversenyeken is sikerrel szerepelnek, számos arany, ezüst és bronz helyezést tudhatunk magunkénak, és emellett az Agrárkamara által elismert „Top 10” tagjai is lehettünk. 2002-ben a Régiós borversenyen a Kiskunhalasi Kékfrankos a régió legjobb bora lett, amellyel a Vándordíjat is megnyertük. Az elmúlt évek borversenyein is kiemelt helyezéseket, arany, ezüst és bronz fokozatokat hozhattunk haza.

Értékesítési csatornáinkat hazai piacokon belül TESCO, CORA, Coop – hálózatok, PROFI, jövedéki nagykereskedelmi láncok és kiskereskedelmi egységek alkotják.

Export piacaink főleg Lengyelország, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, de alkalmanként Orosz piacra is értékesítünk.

fruit1Kiskunhalas környékéhez, a pincéhez tartozó szőlőterület több, mint 300 ha szőlőültetvény. Pincészetünkben meg volt az igény, hogy saját termesztésű szőlőből készült  borokkal is jelen legyünk, így 2000-ben megindult egy 50 ha nagyságú szőlőterület telepítése. Ennek eredményeként mára a szőlőtermesztésre maximális behatással vagyunk, és egy jó feldolgozási technológiával ötvözve még szebb borokkal tudunk szolgálni a borszeretőknek.

Szőlőfajtáink:

  • Chardonnay
  • Cserszegi fűszeres
  • Szürkebarát
  • Generosa
  • Zöld Veltelíni
  • Pinot Noir
  • Kékfrankos
  • Zweigelt
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon

2007-re a teljes szőlőterület alkalmassá vált szüretelésre. 2009-ben egy újabb 25 ha nagyságú terület kerül betelepítésre, mellyel célunk a fajtaválaszték bővítése, valamint olyan szőlőterületek létrehozása, melyek alkalmasak prémium kategóriás borok előállítására.

Technológia

techBorászatunkra jellemző, az egyedi reduktív technológia, emellett a klasszikus technológiát is alkalmazzuk. A múltban számos beruházást valósítottunk meg, melyek elősegítik a boraink minél kíméletesebb, biztonságosabb eltartását, érlelését. A mára meglévő eszközök műszaki, technológiai színvonala lehetővé teszik a az elvárásoknak megfelelő magas színvonalú termelést.

1996-tól az akkor lerobbant borászati üzemet mára egy 28.000 hl-es bortároló térre fejlesztettük fel. A 14.000 hl-es cementhordós teret ’96 óta Fahordókkorszerűsítettük, így  biztonságosan, erjedésmentesen eltartható benne a bor. A fahordós tároló terünk mára 3.300 hl-es lett, a saválló acél tartályok kapacitása 8.600 hl-re nőtt. 2007-től boraink Barrique eljárással való kezelésére is van lehetőség, amit 14 db speciálisan kezelt és felügyelt Barrique hordóink tesznek lehetővé.

Mivel kezdetben az üzem csak bor tárolására volt képes, meg kellett építeni egy feldolgozó, erjesztő üzemet. 1996-1997-ben FM pályázaton megépítettünk egy olyan feldolgozót, ami a 25 tonnás hídmérlegtől, a feldolgozáson át az erjesztőtérig képes volt kielégíteni a igényeinket. A jelenlegi állás szerint ez tartalmaz 2 db csigás saválló acél fogadógaratot, szintén saválló bogyózóval, amely mellett 2 db pneumatikus-, 1 db mechanikus szakaszos szőlőprés, illetve 1 db folyamatos szőlőprés dolgozik. Ezek 8 db 500 hl-es, köpenyhűtéses erjesztő tartállyal egészülnek ki, ezzel biztosítva a megfelelő hőmérsékletű erjedési folyamatot. tankokAz egyedi erjesztők úgy lettek kialakítva, hogy vörösbor erjesztésnél a leendő törkölysapka 100–120 cm–nél ne legyen vastagabb, így a színkilúgozás a legmegfelelőbb mértékben valósul meg, így biztosítva van a vörösbor tökéletes színe. Ezek mellett található még 4 db 500 hl műanyag erjesztő tartály is. Nagy hangsúlyt fektetünk a kíméletes feldolgozásra, ezért a meglévő PADOVÁN kovaföldszűrő mellé üzembe helyeztünk egy CADALPE kovaföldszűrőt, 2 db gyertyás szűrőt, és egy steril EK lapszűrőt is, mely ugyancsak boraink megfelelő stabilitását eredményezi.

PalackozóPalackozó üzemünk mára egy modern 2000 palack/órás CHLIFOM palackozó gépsorral is kibővült, amely meleg-steril töltésre is alkalmas. Ezzel biztosítva a palackban lévő bornak megfelelő stabilitást, hogy legértékesebb állapotában kerüljön a borfogyasztó elé.